8 вересня – Міжнародний день грамотності

Сьогодні у світі один з п’яти дорослих неграмотний, дві третини з них— жінки. 72 мільйона дітей не відвідують школу… З огляду на проблему, міжнародні структури, Організація Обʼєднаних Націй та ЮНЕСКО, ініціювали відзначення 8 вересня Міжнародного дня грамотності. Свято було запроваджене не тільки на честь тих, хто дав людству писемність, але й всіх, хто навчає дітей і молодь та розповсюджує грамотність.

Бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому, це є незамінним інструментом для побудови суспільства у XXI столітті. Варто додати, що рівень грамотності в розвинутих країнах — в середньому 99,2%. В Україні рівень грамотності високий — за даними ООН, він становить99,8%.

На сьогодні майже чотири мільярди жителів нашої планети вміють читати й писати. Освічених людей із кожним роком стає все більше й більше, але боротьба з неуцтвом залишається надзвичайно складною та масштабною проблемою. Тому важливо, щоб всі світові структури обʼєдналися для вирішення цієї проблеми, адже освіта є важливим інструментом, який не лише дає людям знання, вміння, інформацію, а й збагачує їх світогляд та розширює можливості побудови кращого особистого та суспільного життя.

Кiлькiсть переглядiв: 49